Το θέμα της διαχείρισης των τουρκοκυπριακών περιουσιών συζήτησε την Τρίτη 4 Ιανουαρίου η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Προσφύγων, με βουλευτές να κάνουν έκκληση για εκσυγχρονισμό και αναθεώρηση της σχετικής νομοθεσίας.
Η Πρόεδρος της Επιτροπής, βουλευτής του ΑΚΕΛ, Σκεύη Κούτρα-Κουκουμά, δήλωσε μετά το πέρας της συνεδρίας της Επιτροπής ότι το σημαντικότερο ζήτημα είναι η υλοποίηση της υπόσχεσης που είχε δοθεί από κυβερνητικής πλευράς για εκσυγχρονισμό της νομοθεσίας που αφορά τη διαχείριση των τ/κ περιουσιών. Όπως είπε, ενώ είχε κάνει η αρμόδια υπηρεσία ένα στρατηγικό σχεδιασμό για το θέμα, όταν άρχισε η συζήτηση του θέματος, η τοποθέτηση του Υπουργείου ήταν ότι αυτό δεν μπορεί να συζητηθεί τώρα. Πρόσθεσε ότι ενώ είχε κατατεθεί μια καταρχήν εισήγηση για το θέμα και κάποια κόμματα είχαν εκφράσει και καταθέσει θέσεις γραπτώς απόψεις, τελικά δεν έχει προχωρήσει τίποτα όσο αφορά τον εκσυγχρονισμό της νομοθεσίας τουρκοκυπριακών περιουσιών.
Η κ. Κουκουμά αναφέρθηκε και στο πρόβλημα της συντήρησης των τουρκοκυπριακών κατοικιών, αναφέροντας ότι κάθε χρόνο δαπανάται ένα ποσό για τη συντήρησή τους, ωστόσο τελικά οι κατοικίες συνεχίζουν να είναι υποβαθμισμένες και να ζει κόσμος σε πολύ άσχημες συνθήκες. Ζήτησε να αυξηθεί το κονδύλι για τις συντηρήσεις, αλλά και να υπάρξει στελέχωση με περισσότερο προσωπικό για τον σκοπό αυτό.
Αναφορικά με τον τουρκοκυπριακό κλήρο, την αρδευόμενη είτε ξερική γη, είπε ότι δυστυχώς πολύς κόσμος δεν ενημερώθηκε ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες είχαν προχωρήσει στην ανακοίνωση τουρκοκυπριακών κλήρων σε χωριά της Πάφου, αφού δημοσιεύτηκαν μόνο στο διαδίκτυο και πολλοί γεωργοί και κτηνοτρόφοι δεν έχουν πρόσβαση. Είπε ότι θα πρέπει να υπάρξει καλύτερη ενημέρωση και μέσω των κοινοτικών συμβουλίων και με δημοσίευση στα ΜΜΕ, και ζήτησε να δοθεί παράταση στο δικαίωμα υποβολής αίτησης για τον τ/κ κλήρο που έληγε στις 30 του Δεκέμβρη, λόγω και του μεγάλου αριθμού τ/κ κλήρων που δημοσιεύτηκε.
Όσον αφορά την καθυστέρηση στην τροποποίηση της νομοθεσίας που αφορά τις κατοικίες που είναι κτισμένες σε τ/κ γη και έχουν αποβιώσει οι δικαιούχοι τους πριν από το 2006, είπε ότι αναμένουν τη συγκεκριμένη νομοθεσία από το 2016 και, όπως ενημερώθηκαν σήμερα, ετοιμάζεται μια νομοθεσία που θα καλύψει και άλλες πτυχές κι άλλα θέματα. Πρόσθεσε ότι η συγκεκριμένη ακόμα δεν έχει πάει στην Νομική Υπηρεσία για νομοτεχνικό έλεγχο κάτι που όπως είπε, φανερώνει ότι θα πάρει αρκετό χρόνο ακόμα.
Σχετικά με τα πιστοποιητικά μίσθωσης για κατοικίες που είναι κτισμένες σε τ/κ γη, ανέφερε ότι αυτοί που διαμένουν σε αυτές τις κατοικίες αναμένουν εδώ και χρόνια να πάρουν αυτό το χαρτί, πολλοί από τους οποίους είναι μεγάλης ηλικίας. Πρόσθεσε ότι χρειάζονται στελέχωση οι σχετικές υπηρεσίες του κτηματολογίου και της μέριμνας.
Αναφέρθηκε επίσης στα εστιατόρια και κέντρα αναψυχής στην περιοχή Μακένζυ, σημειώνοντας ότι η μεγάλη καθυστέρηση στη λήψη απόφασης για τη διαχείριση των κέντρων αυτών, έχει ως αποτέλεσμα δικαιούχοι που τους έχει παραχωρηθεί αυτή η γη να βρίσκονται στο δρόμο λόγω διαφόρων καταστάσεων. Η καθυστέρηση, όπως είπε, δεν λύνει προβλήματα και κάλεσε την Κυβέρνηση και το Υπουργείο Εσωτερικών να προχωρήσουν στη λήψη απόφασης.
Η βουλευτής του ΔΗΣΥ, Μαριέλλα Αριστείδου, ανέφερε ότι στην Επιτροπή συζητήθηκε το θέμα της διαχείρισης των τ/κ περιουσιών το οποίο συζητείται διαχρονικά. Ανέφερε ωστόσο ότι έγιναν αρκετές βελτιώσεις όσον αφορά τη διάθεση των τ/κ περιουσιών και πλέον υπάρχει διαφάνεια. Παράλληλα είπε ότι αυτό που πρέπει να γίνει άμεσα είναι η αναθεώρηση της νομοθεσίας ώστε να υπάρξουν ρυθμίσεις για άρση των όποιων στρεβλώσεων και αδικιών εκεί και όπου υπάρχουν είτε αφορά γεωργικούς κλήρους, είτε υποστατικά, είτε κατοικίες.
Πηγή: KYΠΕ